Pagina's

zondag 31 januari 2016

Aktivia - Hemiksem in de Rupelstreek

Het weer van zaterdag zal er zeker wel voor iets tussengezeten om de vrij lage opkomst van zondagstappers te verklaren. Deze lijn kon doorgetrokken worden naar ons groepeke. Met vijven vertrokken we aan de start in het depot van Hemiksem. Nochthans was deze dagstapper prima georganiseerd door de wandelclub van Schelle. Ruime vertrekhal en rustpost, verzorgde catering, duidelijke bepijling en toegang tot voor het publiek gesloten domeinen. De lage opkomst verwonderde me enigszins.
Alhoewel er soms lussen tot 28 km in het zondagse aanbod zitten, spreekt dit me niet zo aan. Er loopt te veel volk rond en dat maakt dat het spirituele heil van een wandeling ver te zoeken is. Dat moet je ook niet zoeken op een georganiseerde wandeltocht. Daarom vind ik een toerke van 14 km ruim voldoende voor een wandelingetje met occasionele wandelrecreanten.


Den Daniël, Elsie, Meta en Adi waren al present op de startpost toen ik er aankwam. Goed nieuws, den Daniël sukkelt niet meer met zijn knie en na enkele geslaagde orthopedische ingrepen aan ons Adi haar voetjes is ze terug van de partij . Nu kunnen ze terug zonder last meestappen. Lang hebben we niet getreuzeld en zijn meteen vertrokken. Enkele honderden meters passeerden we al de 900 jaar oude St. Bernardusabdij. Een bolwerk van de Cisterciënzers. Een stukje langs het Vliet en van daaruit richting scheldeboord. De veerboot aan het Kallebeekveer lag rustig te dobberen aan zijn steiger. 

Iets verder voerde de wandeling door het park Callebeek - Ter Locht. Mooi stukje natuur maar het druilregentje en de bottienen van de stappers veranderden de parkwegeltjes in slijkbaantjes. Een erg mooi aangelegde visvijver onderweg, wat verder was even een verademing voor de omgeving. Deze visvijver is, naar het schijnt, zelfs voor vele Hemiksemnaren onbekend. Op dezelfde plaats lag er vroeger een stinkend stort en door de inspanningen van de lokale visclub onderging dit gebied de transformatie naar een pareltje. Op de rustpost in de vrije basisschool ging het er gemoedelijk aan toe. Een krantje uitgegeven door Wandelsport Vlaanderen trok mijn aandacht. Daarin werd volop het gezonde aspect van wandelen in de verf gezet. Ik zet ze even op een rijtje.

- Wandelen heeft een positieve invloed op je levenskwaliteit, je nachtrust, je humeur en je stressgevoeligheid.
- Wandelen heeft een positieve invloed op je algemene conditie.
- Wandelen vermindert de totale hoeveelheid cholesterol in je lichaam.
- Wandelen verbetert de bloedtoevoer en zuurstofvoorziening naar ledematen en organen.
- Wandelen versterkt je geheugen en concentratievermogen.
- Wandelen is een goede preventie tegen hart- en vaatziekten.
- Wandelen beïnvloedt je bloeddruk op een gunstige manier.
- Door te wandelen neemt je botmassa en spierkracht toe en vermindert je kans op osteoporose.
- Wandelen verbetert je stabiliteit en evenwicht.

Lap, als ik dat lees word ik minstens 600 jaar. Dr. Lecompte achterna.

Verder stonden er nog een heleboel interessante weetjes in. Namelijk dat :

... lange wandeltochten goed zijn voor het algemeen uithoudingsvermogen.
... een dagelijkse wandeling van 30 minuten voor een lagere bloeddruk en een daling van het cholesterolgehalte zorgt.
... je risico op een hartaanval met 40% vermindert als je 5 dagen per week 30 minuten per dag wandelt.
... wandelen de spijsvertering en de stoelgang bevordert waardoor de kans op darmkanker daalt.
... wandelen de hersenactiviteit doet stijgen en dit een rem kan zetten op dementie.
... een stevige wandeling kan leiden tot een verminderd risico op ouderdomsdiabetes.
... 15 minuten per dag wandelen de levensverwachting met 3 jaar kan doen toenemen.
... wandelen een ontspannende recreatieve sportactiviteit is die iedereen kan beoefenen.
... wandelen toegankelijk is voor zowel de getrainde als de ongetrainde sporters, voor jong en oud, voor gezonde en minder gezonde personen.

Tot daar de raadgevingen in de ter beschikking gestelde lectuur. Op het gemakske de bokes binnengespeeld en hop klaar voor het volgende stukje. Deze keer door het domein van het Klaverbladkasteel. Voor de gelegenheid werd dit domein opengesteld voor het publiek. Onderweg pikte ik op dat dit de eigendom was van de koffiegoeroe Rombouts. Een immense lap grond met bijhorend kasteel. Door de privé aard van de eigendom werd het gelukkig gevrijwaard van grondspeculanten. Jammer dat het maar zelden opengesteld wordt voor Jan met de Pet. Zo, de tweede lus in het parcours zat er op. Vanuit het rustpunt was het nog een uurtje doorstappen naar het eindpunt. Een mooie wandeling, een lach en een zwanske maar toch een beetje jammer van het mindere weer. En toch, de thuisblijvers hadden desondanks groot ongelijk.


Naar foto-album : Album Hemiksem

Geen opmerkingen:

Een reactie posten