Wel, deze wandeldag was er eentje om in te kaderen. We, ttz ikke, de Michel en den Hugo trokken naar het Hallerbos in Vlaams Brabant. Een mooiere lokatie voor de omkadering van deze uitstap valt of viel er nauwelijks te bedenken. Een stipte trein, fantastisch weer, een schilderachtige omgeving en goeie compagnie waren hiervoor de hoofdingrediënten.
Het bezoek van den Biden aan Brussel had wel enige impact op het reiscomfort met de trein. De waarschuwingen voor felle verkeershinder vanwege de genomen veiligheidsmaatregelen voor Meneer de President deden vele mensen voor het openbaar vervoer kiezen. De trein die ik nam in Berchem om naar Brussel Zuid te sporen zat dan ook meer dan overvol. Sardieneninbliktoestanden. Opmerkelijk was ook dat er geen enkele vliegtuig te spotten viel in het ganse hemelzwerk. Dat moet weeral een bom geld gekost hebben. 200.000 euro per uur wordt er geschat. Reken maar uit !
We kwamen op tijd en stond aan in Lembeek. Van hieruit zouden we aan de verkenning van het Hallerbos beginnen. De kroegjes in Lembeek dorp waren, het traditionele kommeke koffie tot spijt, nog gesloten.
Iets later op de dag maakten we nog kennis met een horde wandelclubstappers. Ze waren met 70 op stap. Een leuk intermezzo en ik en den Hugo, elkeen op zich in verhaal met een clublid, marcheerden een stukje mee. De Michel was al vooruitgelopen en wanneer m'n gesprekspartner over haar 'moeilijke vent' begon uit te wijden achtte ik het opportuun om de Michel bij te benen. Den Hugo volgde ook. Wat verder maakten we kennis met een gids van natuurbeheer. Met een van machteloosheid getuigende houding schetste hij de respectloosheid van de moderne natuurrecreant. 140km aan wandelpaden worden er in het bos met paaltjes en lint afgebakend tijdens de bloeiperiode van de hyacinthen. Het heeft weinig tot geen nut want de wandelaars verlaten gewoonweg de wandelpaden waarbij ze het mooie bloementapijt genadeloos vertrappelen. Dan zweeg hij nog over het afval dat wandelaars achteloos in de natuur droppen. Ook het talloze sluikstorten in de natuur was een doorn in zijn oog. Ja het is gekend.
In Lembeek namen we de trein richting Leuven. Die stopt in Brussel Zuid alwaar ik de trein naar Antwerpen zou nemen. Hugo en Michel zouden verder doorsporen naar Leuven. Bedankt jongens voor de fijne wandeldag. De afwezigen hebben eens te meer een mooie dag gemist. Jammer.
Mijn verhaal is nog niet ten einde. Onderaan de fotokes vertel ik even voort over mijn ervaring op de terugweg naar huis.
Daar op het perron van Brussel Zuid werd ik plots geconfronteerd met de schrijnende actualiteit. Namelijk deze van de oorlog in Oekraïne. Opeens valt er het besef dat onze welvaart en voorspoed in een vingerknip kan verdwijnen en dat we daar nog zo weinig hebben bij stilgestaan. Lees maar voort na m'n verwijzing hiervoor naar een boek.
Het Gutenbergproject biedt de mogelijkheid om gratis digitale boeken te downloaden. Legaal want auteursrechten rusten er niet meer op. Zo las ik het in 1914 geschreven boek 'De val van Antwerpen' van Jozef Muls. Met een epub-reader appje valt het na download te lezen.
Met de volgende link kan je het boek downloaden. Een beklijvend boek is het wanneer je het verhaal naar het heden projecteert. Het is nog in de oude spelling geschreven maar dat is dan ook het enigste waarin de huidige gebeurtenissen in Oekraïne verschillen met de verhaallijn van het meer dan 100 jaar oude boek : De Val van Antwerpen - Jozef Muls
Het boek verhaalt de gebeurtenissen in Antwerpen op de vooravond en bij het begin van wereldoorlog I, de Grote Wereldbrand. In 1914 viel het Keizerlijke Duitsland het neutrale België binnen. Dit was tegen alle afspraken en conventies in en bijgevolg gewoonweg ondenkbaar. Hoe naïef was dat toen en nu, meer dan 100 jaar later, betrap ik mezelf op een zelfde naïeviteit. Ik vermoed dat ik niet de enige ben. Van de ene op de andere dag vielen toen alle zekerheden weg en maakten deze plaats voor twijfel, onnoembaar leed en verdriet. Hetzelfde scenario vond een maand geleden plaats in Oekraïne. Niemand hield dit nog voor mogelijk in de 21ste eeuw. Helaas!
Daar op het perron van de Midi kwam dit boek op in mijn gedachten toen 2 moeders gepakt en gezakt met 4 kinderen zich lieten opmerken. Ze spraken reizigers aan maar die repliceerden dat ze enkel maar het Frans machtig waren. De onzekerheid en twijfel en daarmee ook de zenuwachtigheid nam bij hen toe. Van alles beroofd, 4 kinderen, 3 jongens ik schat respectievelijk 12, 8, 5 zo oud als m'n kleinzoon en nog een meisje van 3, zo oud als m'n kleindochter. Ze spraken Engels met een Slavisch accent. Ik sprak hen aan en het bleek .... toeval ??? ... dat ze naar een opvangadres in Beveren moesten. Dat las ik op een papiertje. Beveren, een gsmnummer en de naam 'Lieke'. Tot aan het perron van de Midi werden ze al in de juiste richting geleid en daar hield het voor hen op. Hoe het verder moest wisten ze niet. Ik kwam te weten dat ze naar een vluchtelingenregistratiepunt op de Heizel waren geweest. Werd hen daar dat papiertje gegeven en verder trek maar jullie plan ? Beschamend is het moest dit waar zijn.
Ik stelde voor dat ze mij zouden volgen daar ik ook in Beveren moest zijn. Hun opluchting was voelbaar, de angst voor het tot voor even onbekende ebde weg, de onzekerheid en ongerustheid over de toekomst bleef jammer genoeg. Eén van die moeders, de jongste had 3 kinderen. Ze kwamen uit Kiev, haar man was gedood. Ze vroeg me om 'Lieke' op te bellen en deze persoon het uur van aankomst in Beveren mee te even. Met plezier en ik hoopte uit de grond van mijn hart dat er opgenomen zou worden aan de andere kant van de lijn. Dat gebeurde gelukkig ook. Raar, maar door deze ontmoeting met deze vluchtelingen werd ik uit m'n comfortzone gerukt en voelde ik me even met hen verbonden. Het kwam tot een conversatie met hen op de trein. Het onderwerp is genoegzaam gekend, de gruwelijke beelden van tv gekend hoef ik hier niet in woorden te herhalen. Het kereltje van 8 reciteerde hierbij op de achtergrond heelder verhalen. Z'n mama verduidelijkte dat het een opsomming van wiskundige formules waren. Dat was zijn hobby. Bravo zei ik want ondertussen had ik al uit zijn betoog begrepen dat 'corin' vierkantswortel betekende. Ik stak 4 vingers op waarna hij repliceerde met 2 vingers te tonen. Bij 9 werden het er 3. Maar het was het ventje van 5 dat me een krop in de keel bezorgde. Hij gaf me een appelsien die hij opdiepte uit een draagtas van den Action. 'Voor jou' vermoed ik dat hij in z'n taaltje brabbelde. Een glimlach verscheen daarbij op zijn kindersmoeleke. Ik wilde zijn appelsien eerst niet aannemen maar zijn moeder knikte goedkeurend. Ik ben een emotionele ervaring en een goed gevoel rijker. Ook al was mijn bijdrage voor deze hulpbehoevende mensen maar een kruimeltje in het geheel.
In Beveren stond een jonge dame hen al op te wachten. Het bleek Lieke te zijn. Hun contactpersoon waar ik mee gebeld had. Alles viel voor mij terug in de plooi. Lieke bedankte me hartelijk voor de begeleiding van haar nieuwe gasten. Lieke leek me een warm persoon te zijn. Op mijn beurt nam ik afscheid van deze mensen en wenste hen het beste. Het beste .... hopelijk is dit geen misplaatste bewoording. Dat die miserie daar maar vlug ophoudt.