De afstand van St. Niklaas naar het thuisfront telt een kleine 8 kilometer droog gewogen. Ik kan het weten want soms staken de bussen of rijden ze aan je neus voorbij. 25 Eurootjes voor een taxi, ja zeg, die kan ik zelf verdienen, dat zijn 5 of 6 tripels !!! En zo wordt de uitdrukking 'Per Pedes Apostolorum' een waardig alternatief om thuis te geraken. Maar ik zocht voor de verandering eens een ander trajectje op. Het is een kwestie om op goed vallend uit eens iets nieuws te ontdekken. Hiervoor pakte ik de lijnbus naar St. Niklaas station en van daaruit terug naar huis. Vervolgens waagde ik het om een trackje via Nieuwkerken te verkennen. Dat bleek een goede gok ! Ik ontdekte de nieuwe fietsbrug naast de spoorlijn St. Niklaas - Antwerpen en bij het verlaten van St. Niklaas aan haar oostgrens belandde ik zowaar in een moeras. Nooit gezien voorheen. Nee niet groot maar ik zakte er wel weg in de zompige grond. Ik heb geen idee hoe deze wetlands daar worden genoemd.
In Nieuwkerken stak ik de spoorweg over en een beetje verder kwam ik dan in de bossen van Haasdonk op bekend terrein. Bij het verlaten van het Noordelijke deel van het bos, de Tassynslaan snijdt het bos horizontaal door, stond ik nog even stil bij het Tassynskruis. Dit monument werd opgericht ter ere van Jan Baptist Tassyns. Hij was voorzitter van het kanton Haasdonk aan het woelige einde van de 18e eeuw. In 1798 kwam de bevolking uit de Zuidelijke Nederlanden in opstand tegen de Franse bezetter. Tijdens deze Boerenkrijg werd kantonvoorzitter Tassyns in de bossen tussen Haasdonk, Sint-Niklaas en Temse gefusilleerd. Honderd jaar later, in 1898, kreeg hij hier een herdenkings-monument. Het zogenaamde Tassijnskruis doet denken aan een ongelukskruis. Op plekken waar vroeger onheil gebeurde, plaatsten mensen een kruis ter nagedachtenis in het landschap. Zo vind je soms stenen kruisen op de plaats aan een rivier waar ooit iemand verdronk. De kruisen dienden niet enkel als herinnering, maar ook ter oriëntatie in het landschap. Vandaag leeft deze gewoonte verder, in het plaatsen van houten kruisen of het leggen van bloemen op de plaats waar iemand het leven liet in het verkeer.
Ik stapte wat verder door en passeerde de St. Amalbergakapel op de Bank. Ook weeral een gebouwtje met een merkwaardige geschiedenis. Moest het je interesseren : St Amalbergagilde - Kapel OLV Bijstand op de Bank.
Merkwaardig, lovenswaardig zelfs dat de kinderen er in de dorpsscholen van Haasdonk de turbulente geschiedenis van hun dorp wordt aangeleerd. Vraag hen niet wie De Kever was die tijdens de boerenkrijg Tassyns liet ombrengen, ze zullen je het kunnen vertellen. Een erg leuke verslaggeving over de verwikkelingen van deze boerenkrijg in het Waasland ... moest het je interesseren : De Boerenkrijg in het Waasland. Den Hugo zal zich hier zeker even bij stil staan.
Via een trage weg naast het restaurant 'De Veehandel' belandde ik aan het Fort van Haasdonk. Ook weeral een interessante plek bij het plannen van een wandelingetje. Van hieruit restte er nog een klein kilometerke en ik was terug thuis. 11km, die 3 kilometertjes extra loonden de moeite 😌😌😌.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Plaats een reactie als je wil.