Slotetappe 9 : 13k Nieuw Namen (NL) - Hulst (NL)
Etappe 8 : 25k Stekene - Nieuw Namen (NL)
Op een mooi parkje na gelegen tussen de hoofdstraat en het kerkhof was het 3km betonlopen tot net over de E34. De E34 is beter gekend als de expressweg naar de kust. Voor dit verhard deel van het parcours hadden er zonder twijfel mooiere alternatieven kunnen gevonden worden. De bezielers van de streek GR’s moeten dit maar eens onderzoeken.
Met die E34 over te steken belandde ik in de bossen rond Hellestraat, een gehucht van Stekene. Een 3 kilometer lange zandrug van Zuid naar Noord markeert het gebied. In dit gebied tref je een amalgaam aan van weekendhuisjes, statige villa’s en onvervalste junkyards. Het was daar broeierig warm en tot hiertoe kon ik nog gerust in een T-shirt lopen. Zware regenbuien deze nacht hadden de natuur duidelijk verfrist na die lange droogte. En dat was nodig want de warmte van de laatste dagen had haar sporen nagelaten. Getuige hiervan de rosse gazons en de verlepte bloemetjes in de vele voortuintjes. De zware lucht in die zwoele atmosfeer zorgde wel voor een rijk geurenpalet. Naast de smalle wandelpaadjes ontsnapte er een zoete geur van composterende bladeren. Zachte briesjes, met harsextracten gekruid, en je toegewaaid kwamen prikkelden de neusgaten wanneer je in de buurt van een sparrenbos kwam. Ergens moest er een vuurtje branden, de reukflarden van een houtvuur mengden zich subtiel tussen al deze geuren. Weelderige bloemenperken leverden ook hun bijdrage aan die mengelmoes van geurige aroma’s. Zelfs een pas bemeste akker deed geen afbreuk aan de fijne waarneming. Het gebeurt niet dikwijls dat je reukzin zo intens geprikkeld wordt. Het is dan ook een bijkomende dimensie van het wandelen en dat verrast je aangenaam.
Er klonk wat geroffel in de verte en in de lucht pakten grijze wolken zich samen. Daarbij tekenden er zich dondertorens scherp af tegen de horizon. Het geroffel werd gedonder en hier en daar lichtten bliksemschichten op aan het hemelspan. Van gedonder kwam gebulder en de eerste regendruppels vielen neer. Poncho in de aanslag, het was nodig want weldra begon het te gieten. Naar een schuilplaats moest niet lang gezocht worden. Onder de luifels van een scoutslokaal zag ik dat een koppel fietsers daar al hun toevlucht hadden genomen. Ik zette me erbij. Het waren Nederlanders. Ze maakten in een fietsarrangement een toertje van een kleine 50km in de grensstreek rond Koewacht. Ze kwamen uit Papendrecht nabij Dordrecht. De gutsende regen maakte van gezellig verder fietsen of wandelen geen optie meer. Het zag er niet naar uit dat het vlug zou ophouden dus in afwachting van een opklaring begon ik maar een praatje met deze Noorderburen. Aan de ingang van het scoutslokaal was er een groot bord aangebracht waarop een mosselfeest werd aangekondigd. Dat was hen ook opgevallen maar ze konden zich bij een mosselfeest maar weinig voorstellen. De vragen kwamen. ’A volonté’ was een begrip dat hen de wenkbrauwen deed fronsen. In Nederland, zo beweerde deze brave man althans, worden de mosselen enkel onder de grote rivieren geconsumeerd. Nu moeilijk uit te leggen viel dat niet maar het bracht het gesprek op onze Bourgondische achtergrond. Tja, voor die mensen is ‘eten’ enkel bedoeld om ‘niet dood te gaan’ en is het verder gewoon ondenkbaar voor hen dat tafelen een bron van geneugten kan betekenen. Gelukkig weten wij beter, alleszins toch op culinair vlak. Daar onder die luifel werd er een fijn gesprekje gescoord. Pensioenperikelen, slimme meters, fietsknooppunten … gesprekstof genoeg. Na een uurtje was de regenbui fel verminderd en kon ik een poging wagen om voort te stappen. Tijdens dat babbeltje had ik ook m’n bokes opgegeten maar nu vond ik dat het hoog tijd was om op te krassen. Ik wenste hen nog een fijne fietstocht.
Het Stropersbos kwam nu aan de beurt. Daar graasden Konikpaarden, enkele ponytjes en Gallowayrunderen. De bordjes met waarschuwingen voor deze dieren zijn niet overbodig. Het spoor liep dwars door de daar afgebakende graasgebieden en daar was ik niet zo happy mee. Telkens is het hopen dat zo een kudde je de weg niet versperd. Er zijn al meerdere ongelukken gebeurd met die beesten want zo af en toe kunnen die dieren onvoorspelbare kuren krijgen. Meerdere ongelukken werden daar al mee opgetekend. Ik loop daar dan met plezier enkele honderden meters voor om. Dat Stropersbos is een op en top wandelgebied. In 2020 tijdens een wandeling heb ik dit gebied al eens bejubeld in een eerdere blogpost. Ik wandelde een goeie 4 kilometer dwars doorheen dat bos. Na het oversteken van de Mechelen - Terneuzenwegel (deel van de Tempus fietsroute) aan de rand van dat Stropersbos kwam ik terecht in een landschap van uitgestrekte akkers en weidelandschappen. Ik bevond me aan de zuidrand van het dorp De Klinge en teende richting Meerdonk uit. De korenvelden golvend in de wind spreidden zich uit als een mals dekentje voor je ogen. Prachtig is het die weidsheid. De polderdijken kwamen in zicht. Afgezoomd met prachtige hoge bomen slingeren deze dijken zich door het Waasland. Jammer dat die immense donkergrijze reuzewolk nog steeds de lucht kleurde. In de verte leek het wel of er 2 tornado's door die somberheid raasden. Het was de stoomwolk uit de koeltorens van Doel die met die immense onweerswolken samensmolt.
Nog vooraleer ik Meerdonk binnen liep werd m’n aandacht getrokken door de Grote Saleghemgeul. Een reeks groene vissershuisjes staken er als paalwoningen boven het water uit. Deze kreek is ongeveer 2,5 hectare groot en ontstond tijdens de Allerheiligen springvloed van het jaar 1570. Via het Sint Jakobsgat en de Kieldrechtse Watergang komt deze kreek in verbinding met de Grote Geule in Kieldrecht. Het ganse gebied, het Saleghemse krekengebied genoemd, is beschermd erfgoed. Het is prachtig wandelen daar. Eens Meerdonk voorbij kwam die Grote Geule tevoorschijn. Al wandelend over de Koningsdijk, een overblijfsel van de Spaanse Linie, kwam het eindpunt van deze track in zicht. Een foutje bij het inplannen van m’n halte voor m’n terugrit naar huis met de bus van de De Lijn had tot gevolg dat ik aan de kerk van Nieuw Namen stond in plaats van aan de kerk van Kieldrecht. Bovendien stond ik daar ook nog eens in de straat waar m’n dochter woont. Die tripel waarvan in een eerdere post sprake kon ik dan ook nog eens op mijn buik schrijven want er was niemand thuis. Nu, erg was dat niet, op 300m wandelafstand was er nog een bushalte. En die tripel, awel het laatste stuk van deze streek GR tot in Hulst wandel ik in omgekeerde zin. Ik becijfer het aankomstuur in Nieuw Namen zodat m’n tripel me deze keer niet ontsnapt. Volgende keer wordt het dus Hulst - Nieuw Namen, de laatste 12km van de 176 paaltjes worden op Nederlands grondgebied gespeeld. Tot dan.
Etappe 7 : 9k Stekene - Moerbeke / aanlooproute
12k Moerbeke - Stekene / streek GR
Vandaag startte ik in Stekene wat ook ineens m'n eindpunt zou wezen. Een kort tripje van 12km op de streek-GR en 9km aanlooproute vormden een lus. Reden hiervoor is de staking van de lijnbussen. Met de kar tot in Stekene en van daaruit een trackje getekend tot aan de voormalige abdij van Boudelo, m'n eindpunt van etappe 6. Dit aanlooptrackje stelde niet veel voor, ik heb het dan ook niet strikt gevolgd.
Etappe 6 : 25k Sinaai - Moerbeke
Etappe 5 : 21k St. Niklaas - Sinaai.
3k Sinaai NMBS station - Dries Sinaai.
Het einde van de 18de eeuw was zowel op politiek als op sociaal vlak een periode met heel wat veranderingen. De gevolgen van de Franse revolutie werden merkbaar tot ver over de Franse landgrenzen heen en drongen ook door tot in het Waasland. Heel wat bezittingen werden als belastingen opgeëist en weggevoerd naar Frankrijk. Het Vlaamse volk kreunde onder de belastingsdruk en toen ook de kerken en de kloosters werden gesloten groeide de weerstand onder de plaatselijke bevolking. Het was echter de verplichte dienstplicht (de bloedwet) die ervoor zorgde dat er in oktober 1798 rellen uitbraken. De brigands verzetten zicht tegen de bloedwet die alle jongens van twintig opriep om dienst te nemen in het Franse leger.
Een beetje opzoekwerk leerde me dat een zekere Adolphe Siret, arrondissementscommisaris tijdens de boerenkrijg, op een ietwat romantiserende en pathetische wijze haar heldendaad toelicht. Daardoor wordt het gebrek aan duidelijke en concrete informatie enigszins verdoezeld. De zakelijke gegevens die hij weergeeft, zijn vrij summier. Zij kunnen in beknopt bestek samengevat worden:
Zo tot hier wat geschiedenis. En er komt nog 😇
In Puivelde leidt een lint van 4 boerenpaadjes, dwars door de Belseelse bossen en goed voor bijna 4km wandelplezier, naar Belsele, de hoofdgemeente. De Weduwe Voswegel, de Sinaaiwegel, de Drieschouwenwegel met de boskapel en tot slot de Kouterwegel bepalen hier het decor. Wat de weduwe Vos uitgespookt heeft om haar naam en nagedachtenis onsterfelijk te maken kon ik niet achterhalen. Wel kreeg ik al wandelend op dit ontzettend mooie pad een flash back naar de lagere school in het begin van de jaren 60. Een goede 60 jaar geleden dus ............
Verdorie, ik ben nog maar in Belsele. Daar ben ik de Leebeek volgend in een grote boog rondgelopen. Een beetje jammer dat de domeinen van het Groenhof niet mee in de wandeling werden opgenomen. Een mooi alternatief waren weliswaar de paden rond het hof van Belsele en de aanpalende vijvers die daar door de Leebeek zijn ontstaan. Geweldig mooie en verzorgde gebouwen die getuigen van harmonie en een doordachte architectuur naar de omgeving toe. Geen spijt dat ik dit mocht ontdekken.
Etappe 4a : 7k Beveren Cortewalle - Haasdonk
4b : 13k Haasdonk - St. Niklaas
Nieuw was voor mij het stukje rond Nieuwkerken Waas. Aan een park in aanleg, althans zo zag het er uit, stonden er enkele informatieborden opgesteld. Het betrof een historische opgravingsite. Ze stelden me op de hoogte dat Vlamingen, Zeeuwen en Frans-Vlamingen allemaal afstammelingen van de Menapiërs zijn en dat deze gasten het leven van de Romeinen behoorlijk zuur hebben gemaakt. De inwoners rond het park mogen nog een naam kiezen voor dit park want over de eerdere benaming 'Menapiërspark' waren de meningen te verdeeld. Het park kreeg die naam, omdat er vorig jaar huizen en graven van de Keltische stam, de Menapiërs, zijn gevonden. Velen vonden dat deze naam de relatie tot de holbewoners te veel accentueerde maar anderen vonden de naam dan wél weer kunnen. Hoewel de naam misschien niet gemakkelijk bekt, is hij misschien niet zo slecht gekozen want zo kan de herinnering levendig gehouden worden dat er in Nieuwkerken 2.000 jaar geleden een nederzetting heeft bestaan. Dit gemeentepark is 32.000 m² groot en omvat een groot bos, een bloemenweide en een schapenweide. Inwoners van Nieuwkerken-Waas mogen van de stad nu zelf nog nieuwe namen voorstellen.
Na het park liep het pad nog langs de Onze Lieve Vrouw ten Boskerk in de dorpskern. Er zou in de middag een loopwedstrijd plaatsvinden en een tiental vrijwilligers waren bezig met de standen op te bouwen voor dit evenement. Plotseling kwam er één van die gasten naar me toe gelopen. Ik was al aan de overkant van de straat. Hij vroeg me om even mee te komen en of ik even een groepsfoto van al die vrijwilligers wou nemen. 2 kleine gasten moesten een spandoek ontplooien en voorhouden voor het kiekje. Dit zou dan in de Wase streekkrant komen. Ik hou het even in't oog. Zelf heb ik er niet aan gedacht om hen ook op de pelicule vast te leggen. Nog een kilometerke of 4 vielen er te gaan tot aan St. Niklaas statie. Ik wandelde hier een eindje naast de Spoorweg Antwerpen - Oostende en zie, zo halverwege botste ik op een voor mij onbekend natuurgebied : Het bufferbekken van de Klapperbeek. Een wandelpad met kiezel rond dit 115800 m² grote bufferbekken is 1,2 kilometer lang en vormt een complete lus er rond. Het bekken moet in tijden van nood ruim 40.000 kubieke meter water kunnen opvangen. Dat het bekken nu droogstaat, betekent dat het goed werkt. Er mag slechts water instromen als elders een alarmpeil is benaderd en de klapperbeek haar snelwassende water niet meer aankan. Dit gebied is een groene long naast een woonwijk. Ik hou het hierbij, volgende lijnwandeling gaat tot in Sinaai en dat is voor een volgende keer.
3k Temse Station - Steendorp Fort.
Aan het Fort van Steendorp spotte ik opnieuw het bordje met het opschrift 'Ontelbaar Mooi'. En dat is het ook. Veel reliëf in het parcours laat niet vermoeden dat je in België zit. Nu, in oktober 2018 heb ik de omgeving daar al eens uitgebreid omschreven : De kreken rond Rupelmonde.
Bij het verlaten van het Fort zag ik personeel van de gemeente Temse aan het werk op het picknickterrein ernaast. Dichterbijgekomen zag ik dat er grijpstokken werden uitgeladen en hopen plastic zakken. Vandaag werd er beroep gedaan op vrijwilligers om zwerfvuil op te rapen. Ze verwachtten een hele hoop deelnemers met het mooie weer. Het zou me niet verwonderen moest den Hugo aan deze actie zijn steentje bijdragen. Een erg mooi initiatief als je het mij vraagt. Het is soms triestig gesteld met de mentaliteit van de vervuilers. Anderzijds denk ik dat het sluikstorten nog zal toenemen. Met de invoering van huisvuilcontainers in vervanging van de plastic zakken zal de prijs voor het ophalen van grof vuil in Beveren een veelvoud van het huidige bedragen.
Temse, Steendorp en Rupelmonde lagen achter me, een volgende doortocht betrof Bazel. Het Kasteel van Wissekerke, een boomeranglocatie op m'n wandelingen kwam nog maar eens aan de beurt alsook de prachtige Laarzenpaden langs de Kruibeekse kreken. Ik kruiste daar een wandelaar met zijn hond. Af en toe draai ik me zo al eens om bij het passeren van iemand en wat zag ik deze keer ? Die kerel had een dreeadlock kapsel, awel, zo een exemplaar heb ik nog nooit gezien. De vervilte gevlochten tressen vielen over z'n rug tot onderaan z'n kont. Volgens mij staat hij met zijn kapsel in het Guinness Book of records. Ieder zijn goesting maar niet simpel om ermee rond te lopen volgens mij.
In het Kortbroek zag ik een eerste verwijzing naar een vos. Zit er een vos in ’t Kortbroek? Op een bordje bij de ingang van het natuurdomein wordt deze vraag aan de bezoekers gesteld. De gemeente Kruibeke nodigt hiermee het ganse gezin uit om, samen met de vos, op zoek te gaan naar een heerlijke maaltijd. Er is een bewegwijzerde route, vertrekkend aan de wilgentunnel op de Scheldelei in Kruibeke. Daar vind je ook het infobord met uitleg over de bewegwijzerde route van ongeveer 3 km doorheen het Kortbroek. Onderweg kan je theaterfragmenten bekijken door het inscannen van een QR-code met je smartphone. Voilà, dit hebben we dan ook weeral gezien.
Roos Pap heeft aan mij vandaag niks verdiend. Alleen is maar alleen en dan heeft een tripeltje minder smaak. Ik stapte dus door. De kilometers tot aan Melsele Station liepen over landelijke asfaltwegen. En jawel, ik liep er door een vossenstraat. Dat beest komt meer en meer in zicht zoals ook de grijze wolken. Ze troepten samen en de wind nam nog toe. Maar zolang het waait regent het niet. Af en toe verdween de zon maar het bleef droog. Vanaf Melselestation tot aan Kasteel Cortewalle volgde ik de veldwegeltjes. Ook mooi maar het einde kwam in zicht. Mijn streek GR komt op gang. 70km zit er al op.
Etappe 2 : 20k Waasmunster Fortenstraat - Steendorp Fort
8k Steendorp Fort - Haasdonk.
Dit even terzijde. Vandaag sloot ik aan op het eindpunt van de vorige etappe. Met de bus reed ik tot aan de halte van de Fortenstraat in Waasmunster en pikkelde van daaruit naar mijn startpunt. Dat was een kleine 500 meter verder. Het pad liep hier samen met het Edmond Verstraetenpad. Met een standbeeld op de Sombekedries werd deze Sombeekse kunstschilder zijn nagedachtenis vereeuwigd. Dit mooi pleintje met zicht op de 400 jaar oude St. Rochuskerk verschaft de wandelaar veel informatie over de Sombeekse geschiedenis. Zo passeerde ik de historische schandpaal van de heerlijkheid Sombeke. Nu staat hij opgesteld in de voortuin van een woonhuis. De oorspronkelijke standplaats is niet met zekerheid bekend, doch er wordt aangenomen dat de schandpaal zoals gebruikelijk stond opgesteld tegenover de kerk en de vierschaar en dit was op de Sombekedries. Er valt veel te zien !
Ik belandde op het Durmepad dat rond het Groot en Klein Broek loopt. Een stuk was er afgesloten zodat ik via een omweg verderop moest aansluiten. Her en der zijn er nog werken aan de gang in het kader van het Sigmaplan. In de hoek tussen Schelde en Durme wordt een overstromingsgebied van ongeveer 60 ha ingericht in het kader van het vernieuwde Sigmaplan. In een post van enkele jaren geleden heb ik dit al eens toegelicht : Het Sigmaplan
Voor de eerste keer in mijn leven spotte ik een lepelaar in de natuur. Onverstoord lepelde hij de bodem van een sloot uit. Spijt dat ik mijn sjieker fototoestel niet bij had. Ik zou daarmee beter ingezoomd kunnen hebben wat een mooiere foto zou opgeleverd hebben.
Na 25000 stappen zette ik me eventjes op een bankje om een appeltje te schillen en naar de boten te kijken die er voorbijvaarden. Fascinerend, lichters boordevol geladen met zand of kiezel, of noem maar op, het water op amper een half metertje van het dolboord, en dat blijft gewoon drijven. Het Fort van Steendorp was de laatste schakel voor vandaag. Een bordje 'Ontelbaar Mooi' moet je doen geloven dat dit fort een pareltje van een wandeling in petto heeft. En dat is het ook. Beetje heuvelende paden rond een indrukwekkend bouwwerk. Helemaal met ondoordringbaar struikgewas overwoekerd net zoals de Azteekse tempels in Mexico. Groots spel met rondomrond een 4-tal kilometer aan toverachtige wandelpaden.
Etappe 1 : 26k Lokeren NMBS Station - Waasmunster Fortenlaan.
In Waasmunster wandelde ik over de brug richting dorpscentrum. Aansluitend volgde het mooie park Blauwendaal met haar kasteel. Eens het park uit gaf een bord aan dat er een nieuw wandelgebied zich aanbood. Ik stond in Heide, deel uitmakende van de Wase Cuesta en een deelgemeente van Waasmunster. Prachtige omgeving is het, dat wel. Jammer dat dit natuurgebied volgebouwd werd met pompeuze gedrochten. Lees 'kasten van villa's' waarmee een schare gefortuneerden hun rijkdom en status kan etaleren. Er moest nog een kilometerke of 8 afgelegd worden. Deze resterende paaltjes waren een paternoster - puzzel van verschillende paden. Te beginnen met de “Roosenberg” wandelroute. Deze laat je kennis maken met de omgeving van Waasmunster. Meersen, bossen en heide wisselen elkaar af. Wandelend tussen historische trage wegen, een oude spoorwegbedding, verschillende kastelen en abdijen krijg je een heel gevarieerd palet aan natuurschoon en cultureel erfgoed. Aansluitend volgde het Sombekepad en het Edmond Verstraetenpad waarop ik me een kilometertje voor het einde op een bankje neerplaveide. Wat lag het zachtglooiende landschap er schitterend bij. Ik spotte er de eerste zwaluwen van het jaar. Dat vind ik dan telkens weer een verheugend momentje. Een teken dat de lente zich heeft gesetteld. Net zoals de eerste sneeuw die de winter inluidt, de kerst, de paaseieren, de meiklokjes op 1 mei en zelfs ook een eerste schooldag in september, immer weerkerende momenten zijn die voor bakens in de voortschrijdende tijd staan. The circle of life ... er is geen begin ... er is geen einde... alles herhaalt zich.
Zo, het tripje zat er weeral op want iets verder arriveerde ik aan mijn bushalte. Gedaan met stappen voor vandaag. Volgende etappe sluit ik hier terug op aan en wandel ik verder richting Steendorp. Dat zal ook een mooi tripke worden. Kasteel van Sombeke ... De Bunt ... Schousselbroek .... Allemaal al wel eens gezien maar het is toch iets anders wanneer je alle etappes van deze streek GR bij elkaar legt. Je krijgt een mooi aansluitend en karakteristiek geheel, het kan geduid worden als een Lange Afstands Weg. Zo, we zijn op deze LAW al 26km dichter bij het einddoel : Hulst. Nog een 150 te gaan. Echter haast is hier helemaal niet aan de orde !
Proloog :
Nog geen meter heb ik gestapt op deze streek GR! Dat komt nog wel. M'n seniorenkaart van De Lijn moet renderen. Maar, rustig aan, ik heb tijd, alle uren ne lepel 😄😄. De vorderingen ga ik telkens hierboven bijschrijven. Eerst wat duiding geven over deze bijna 180 paaltjes tellende Streek GR, de Waas- en Reynaertland genaamd.
Deze trip ligt al een tijdje in de aanbieding onderaan in m'n schuif. Tijdens m'n toerkes rond de kerk hier kwam ik de geel-rode bewegwijzering regelmatig tegen. De geel-rode bordjes begonnen me te begeesteren. Deze route start in Lokeren, midden het Waasland, en eindigt in het Nederlandse Hulst, hoofdstad van het Reynaertland. Het is Reynaert de Vos die de rode draad zal leveren voor deze route. De vele Reynaertbeelden en typische Reynaertbanken zijn de stapstenen van het verhaal. Ik heb dit wandelingetje opgedeeld in 8 stukjes. Elk moment dat het me schikt en lukt om er ééntje onder m'n bottienen te kunnen plakken ben ik repen snijden. Het relaas geef ik hier dan telkens bovenaan weer.
Deze route wordt geacht een ontdekkingstocht op te leveren langs schilderachtige rivieroevers, dromerige nevellandschappen, vruchtbare landbouwgronden en karaktervolle dorpen. Het Waasland en het Land van Hulst bieden naast een gevarieerd en charmant landschap ook een rijke geschiedenis en heel wat cultureel erfgoed. In de middeleeuwen werd in een abdij nabij Klein-Sinaai het dierenepos ‘Van den vos Reynaerde’ geschreven. De avonturen van de schalkse vos werden wereldberoemd, en in het ‘Waas- en Reynaertland’ zijn nog talloze verwijzingen naar dit tot de verbeelding sprekende verhaal te vinden. Het gezelschap van de vos geeft een extra dimensie aan deze Streek-GR !
En ondertussen ben ik nog eens in Temse op stap geweest. Deels door het Schouselbroek, het Scheldepark en de randjes van het fort van Steendorp. Ook wat rondgeduind in de Ster en het Kortbroek aan het veer in Kruibeke. Na een kleine 300 uitgestippelde wandelingetjes te hebben uitgepikkeld zou je denken dat je al veel gezien hebt. Dat is ook zo maar telkens ontdek je dan toch weer prachtige plekjes waarvan je dacht ... hier ben ik verdorie nog nooit geweest. Ik heb er nog wat fotokes bij getrokken.